Thanks to the analysis of the data files of the typical meteorological year (TMY) data sets derived from the 1961-1990 and 1991-2005 National Solar Radiation Data Base (NSRDB) archives, we are able to simulate the results of the solar exposition of this project (image n.2) and its beautiful laminated timber facility.
The results of this brief study only take in consideration the lighting analysis and not the energy and thermal radiance aspects.

What emerges is that even considering the many overcast skies days present in this region of British Columbia (Victoria , UVIC campus 48N27.85 – 123W23.80), the number of hours in which the illuminance values rise above 2000 lux are far too many to grant a visual task without a remarkable glare effect.
The UDI – Useful Daylight Illuminance – does not correspond to the values requested from the LEED standards for the economic use of the daylighting. The scope of this work is, if not to reach, to get as close as possible to the desired situation described by the LEED standards.

One proposal of the Kairos Lighting Design and Photography team is to add a shading device which can help to lower the direct sun. This device was considered to be a multi-layered and spatially fragmented fabric to intercept the excess of luminous flux. The idea of the proposal is to continue the metaphor of the magnolia tree that was once residing in the place of the reading hall.
We have followed the same “grammar” of the abstract green glass triangles present in the glazing. The customer is free to modify this proposal and the appearance of the fabric filter, we suggest although to add a fabric filter in between the user and the light source.

Another possible solution to the abundance of illuminance present in the project is the use of a glazing with an outer high reflectance coating. This will increase the reflectivity index until it reaches a good solstice/equinox balance in term of light quantity. This kind of solution implies too that the whole set of inner façades of the patio will have a sun mirror effect from the pyramid.
Consequently, a Venetians blind shading system should be added to the whole inner side of the patio windows.



Our electric lighting project takes in great consideration two aspects of this new reading room at the University of Victoria.

The first element is the beauty of the laminated timber structure. With the use of projectors which are all external to the pyramid we grant the absence of hanging fixtures and avoid the need to pass electric lines along the inner side of the pyramid wooden carpentry. The triangular truss of the pyramid grants a louver and a dark light effect to the long projector array positioned on the outer side of the new structure. Every of the Hubbel Lighting projectors is equipped with its own louver in order to maintain the UGR (Unified Glare Rate) value low as desired.
If the main client is interested we can propose a system of auto-dimming of the electric lighting through luminosity sensor set outside the pyramid, in order to optimize the energy saving effect due to the reading room glazed shelter.

The second element of importance is creating a homogeneous and pleasant lighting under the corridors around the pyramid hall. Under each of those four long corridors, there is a reading space composed by either couches or tables and chairs. Each space has an array of bulkheads which is built 17 inches apart and distant 3 inches from the lateral wooden beams. We have designed an indirect and seamless lighting thanks to an open aluminium profile which fills the gap between two adjacent bulkheads and is used as a reflector for the indirect lighting. Three led strips are set inside each reflector system: two upwards aimed and one sideways.
Another fixture type set on the ceiling is a linear LED fixture by Jesco Lighting Group which runs parallel to the side beams. This has a frosted diffuser in order not to glare the readers under it. Its purpose is to enhance the space unity and linearity. Finally, two opposing architectural projectors by Erco, have the task of highlighting the artwork placed on the pedestal in the center of the space.